ORAVSKÁ LESNÁ: Parná lokomotíva sa takmer po polstoročí vracia na svoju trať

08.07.2011 Námestovo

Oravská Lesná 28. mája (TASR) – V nádhernom prírodnom prostredí zrekonštruovaná Oravská lesná železnica znásobila v týchto dňoch už aj tak svoju výnimočnú turistickú atraktivitu. Vozne s cestujúcimi bude na kľukatej trati s veľkým prevýšením, vybudovanej v 20. rokoch minulého storočia na zvážanie dreva, najmä cez víkendy ťahať originálna parná lokomotíva.

„Spoločne sa nám podarila neuveriteľná vec. Prevádzku tejto železničky sme obnovili v roku 2008. Po štyroch desaťročiach strávených na podstavci žilinskej stanice a v depozitároch sa teraz sem vracia historicky vzácna technická pamiatka, lokomotíva Gontkulák pomenovaná kedysi podľa jednej z tunajších prírodných lokalít,“ uviedla pre TASR riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Generálna oprava si vyžiadala viac ako 100.000 eur a rok doslova mravčej práce: Uskutočnila ju partia nadšencov v moravskom Krnove. „Ocitol sa pred nami nefunkčný stroj takmer kompletne rozožratý hrdzou s množstvom poškodených či úplne chýbajúcich súčiastok. Dnes opäť v plnej kráse jazdí, čo je pre všetkých, ktorí sa na tom podieľali, najlepším zadosťučinením,“ skonštatoval aj v dôchodkovom veku aktívny rušňovodič Miloš Hrubý.

„Na pôvodnom mieste zrekonštruovanej lesnej železnice doteraz citeľne chýbalo to podstatné, nejaké pôvodné vozidlo. Sprevádzkovaním 83-ročnej lokomotívy československej výroby, ktorá na túto železnicu oddávna neodmysliteľne patrila, sa nám podarilo majestátne dovŕšiť jej historickosť. Zostáva pred nami odvážna výzva na obnovenie unikátneho prepojenia s Kysucami,“ dodal správca Oravskej lesnej železnice Peter Klinovský.
 

Vyberte región